عسل چیست
عسل یا شهد غلیظ شده به وسیله ی زنبور، غنی از ویتامین ها و املاح است که خداوند جهت ســلامتی انسان ها در اختیار آنان قرار داده است. این ماده حیاتی ویروسها و باکتریها را از بین می برد و موجب نیرو زایی و سلامت بدن می شود. عسل ها باهم متفاوت بوده و فاکتــورهای موجود در عســـل شامل رنگ، غلظت ، عطروطعم بستگی به نوع گیاه و تنوع آن دارند و برخلاف تصور عامه این عوامل هیچ ربطی به سن زنبور ندارند .عسل شامل آب ، فروکتوز ، دکســتروز ، مالتوز ، ســاکارز ، دیاستاز ، کلسیـم ، مس ، آهن ، منگنز ، ســدیم ، منیزیم ، سولفــور ، فسفر ، آمینواسید ، پروتئین، پتاسیم ، ید ، و ویتامین هایی مانند C،P،E،K،A و کلیه ویتامین های B می باشد.
تشخیص عسل طبیعی
با توجه به گوناگونی و تنوع گیاهی موجود در مناطق مختلف ، عسل ها با یکدیگر متفاوت بوده و تشخیص عسل طبیعی یک دستور العمل خاص غیرممکن میباشد اما میتوان به چند نکته در این زمینه اشاره نمود : عسل دارای عطر و طعم خاص می باشد و طعم شیرین آن تقریبا گلو را می سوزاند و دارای غلظتی نسبتا زیادی بوده و در دمای گرم رقیق و در دمای سرد غلیظ تر می شود و از همه مهمتر اینکه عسل طبیعی به مرور زمان ، مخصوصا هنگامی که در یک محیط مرطوب و یا سرد قرار می گیرد و یا هنگامی که موادی به غیر از همان عسل به آن افزوده شود، به تدریج رسوب کرده وسفت میشود. دراین هنگام، عسل طبیعی ظاهری چون روغن را دارا می شود و به رنگ کرم یا قهوه ای بسیار روشن در می آید در این زمان اگر مقداری ازاین عسل را بین انگشتان لمس نمائید متوجه نرمی و لیزی آن میشوید که به راحتی با دمای دست آب می شود اما اگر دارای شکر باشد زبری و تبلور آن را حس نمایید. باید خاطر نشان کرد که رسوب کردن عسل مربوط به آنزیمی تخمیر کننده به نام دیاستاز است که زنبور عسل هنگام تغلیظ شهد گل به آن اضافه نموده است.
اهمیت دارویی عسل
عســل ارگانیک می تواند سلامتی بدن را برای کسانی که روزانه آنرا مصرف می نمایند تضمین نماید و غنای عسل از گلوسیدها می تواند در زمان بسیار کوتاهی تولید انرژی و نیرو نماید به همین دلیل افرادی که نیاز به نیرو زایی سریع دارند می توانند آنرا به عنوان اولین ماده غذایی خود در نظر بگیرند. عسل می تواند از پیری و ضعف زودرس جلو گیری نماید وهمچنین جهت ترمیم زخم ها و سوختگی مفید باشد وموجب تقویت عضله های قلب و بدن و همچنین جهت رفع مشکلاتی چون؛ سرگیجه، بی خوابی، گوارش، سرفه، انگل، اسپاسم، کم خونی، میگرن و زکام مصرف شود. عسل موجب تعادل متابولیسم، افزایش شیردهی، آرامش اعصاب، لطافت پوست و رشد اندام ها شود. با توجه به مفید بودن عسل برای آرامش اعصاب ، می توان با تهیه شــربت عسل به صورت مخلوط کردن مقداری عسل با آب ولرم و کمی لیمو ترش تازه به اثر معجزه آسای آن پی برد. مصــرف عسل بعد از هر وعده غذا باعث کاهش اسیدهای اضــافی معده شده و بر درمان زخـــم معده و ورم معده موثر می باشد. همچنین وجود آهن و منگنز در عسل باعث هضم بهتر غذا می شود و فروکتوز موجود در عسل اثر ضدعفونی برای روده دارد و اسید فرمیک آن با تخمیر و ترشی روده بزرگ مبارزه می کند و باعث لینت مــزاج نیز می گردد و خصـــوصا برای رفع بیماری زخم روده بزرگ نیز مفید است.
وجود گلوتامیک در عسل درمورد برخی بیماری های دستگاه عصبی موجب بهبــود بیماری میشود. ویتامین D موجود در عسل اعمال بین کلسیم و فسفر را تنظیم می کند و صـمغ موجود در آن جلوگیری از سفتی عروق می نماید و در نتیجه مواد غذایی به بهترین نحـو به مغز می رسند و موجب تقویت حافظه می گردد. عسل همچنین به دلیل افزایش گلیکوژن سوخت و ساز را تشدید می کند و باعث تقویت کبد شده و در نتیجه میزان بیشتری از سموم را کبد دفع می نماید و همینطور با توجه به مدر بودن عسل، کلیه نیز از آن بهره می برد. وجود مقدار زیادی ویتامین BوA درعسل موجب بهبود التهاب چشم و بیماریهای ناشی از کمبود این ویتامین ها می شود.