نکات و شیوه های نگهداری عسل
۳۰ مرداد ۱۴۰۳/
  • توسط تیم تولید محتوا عسل لاویچ
  • 12
  • 0

نگهداری عسل طبیعی نکات بسیاری دارد که باید به آن‌ها دقت کرد. ما هم سعی می‌کنیم در این مطلب پنج نکته مهم درباره نکات و شیوه های نگهداری عسل که هر شخصی باید بداند را بررسی کنیم. پس با عسل لاویچ همراه باشید.

شیوه های نگهداری عسل

نکته اول شیوه های نگهداری عسل درباره عسل متبلور یا شکرک‌زده است. درحالی‌که یکی از مهم‌ترین حقایق درباره نگهداری عسل این است که اصلاً، حتی بدون هیچ‌گونه ماده نگهدارنده و افزودنی، فاسد نمی‌شود، عسل مایع مستعد تغییرات فیزیکی و شیمیایی در طول زمان است.

زمانی که به‌خوبی نگهداری نشود، رنگ این ماده غذایی ممکن است تیره‌تر شود و کمی از عطر و طعم خود را از دست بدهد. به‌همین دلیل، برای اهداف تجاری، یک دوره عمر مفید یعنی همان تاریخ انقضا بر روی شیشه‌های عسل موجود در فروشگاه‌ها درج می‌شود. هرچند بارها گفته‌ایم که عسل طبیعی اصلاً تاریخ انقضا ندارد.

با گذشت زمان، عسل مایع ممکن است به‌طور طبیعی متبلور شود. فرایندی که در آن عسل غلیظ‌تر شده و ناصاف و دارای ریز دانه‌های قندی می‌شود. نرخ تبلور در انواع مختلف عسل متفاوت است. به‌عنوان مثال، عسل اقاقیا تمایل به مایع ماندن دارد و بهتر از انواع دیگر عسل در مقابل تبلور مقاومت می‌کند، درحالی‌که عسل گل قاصدک و اسطوخودوس به‌سرعت متبلور می‌شود.

فرایند تبلور به‌آسانی قابل برگرداندن است و این برگرداندن به‌هیچ‌وجه بر کیفیت عسل تأثیر نمی‌گذارد، اگرچه ظاهر عسل را به‌طور ناخوشایند تغییر می‌دهد. بنابراین، عسل شکرک‌زده را نباید دور ریخت. اتفاقاً عسل متبلور کیفیت بسیار بالایی دارد و به‌آسانی می‌شود به حالت طبیعی آن برگرداند.

برای نمونه، می‌توان آن را بر روی نان تست ریخت. به‌این‌ترتیب، عسل متبلور آب شده و قابل خوردن است. همچنین، می‌توان شیشه این نوع عسل را درون آب گرم قرار داد و به‌محض اینکه ریز دانه‌های قندی حل شدند، آن را از درون آب گرم برداشته و در محلی قرار داد تا در سریع‌ترین زمان ممکن خنک شود.

 از اضافه کردن آب جوش به عسل خودداری کنید و همچنین اصلاً و به‌هیچ‌وجه آن را به‌صورت مستقیم حرارت ندهید، چون عسل فرآوری شده یا حرارت دیده، خواص خود را از دست می‌دهد. به‌همین دلیل، برخی تولیدکنندگان تجاری عسل را پاستوریزه می‌کنند که موجب می‌شود عسل به‌سرعت حرارت داده شود و سپس سریعاً خنک شود تا سرعت فرآیند تبلور آن را کاهش دهند. به‌طوری‌که این‌گونه عسل مدت زمان طولانی‌تری را در قفسه‌های فروشگاه به‌صورت مایع سپری می‌کند و ظاهر مطلوب‌تری هم دارد.

دومین نکته شیوه های نگهداری عسل این است که توصیه شده عسل را فقط خام مصرف کنید و از مصرف عسل حرارت دیده خودداری کنید. در مورد دمای مطلوب نگهداری، اغلب در میان مطالب مربوط به نگهداری عسل مشاهده می‌کنیم که عسل را می‌توان در دمای اتاق نگهداری کرد و نباید آن را در مکان‌های بسیار سرد یا بسیار گرم نگهداری کرد. مشکل اینجاست که این موضوع ممکن است گیج‌کننده باشد، چون دمای اتاق در کشورهای مختلف با هم فرق می‌کند.

برای مثال، دمای اتاق در یک منطقه سردسیر ممکن است در حدود سی و پنج درجه سانتی‌گراد باشد و عسل در آنجا نگهداری شود. بنابراین، در چنین شرایطی نباید عسل را در دمای سرد نگهداری کرد، چون این کار باعث سفت شدن عسل می‌شود و برداشتن و مخلوط کردن آن با سایر مواد غذایی و نوشیدنی‌ها را دشوار می‌کند و همچنین باعث بالا رفتن سرعت شکرک زدن عسل می‌شود.

سومین مورد شیوه های نگهداری عسل این است که از جذب رطوبت توسط عسل جلوگیری کنید. عسل باید در یک محل خشک و خنک نگهداری شود و باید اطمینان حاصل کرد که درب ظرف آن کاملاً محکم بسته شده است. چون عسل تمایل به جذب رطوبت از محیط اطراف خود دارد که ممکن است به تخمیر و کاهش کیفیت آن منجر شود. همچنین، عسل را با استفاده از یک قاشق خشک از شیشه بردارید، چون ورود هرگونه رطوبت و آب به درون شیشه می‌تواند بر کیفیت عسل مشکل ایجاد کند.

چهارمین نکته شیوه های نگهداری عسل این است که عسل را دور از منابع حرارت نگهداری کنید. همان‌طور که گفتم، عسل را باید دور از حرارت مستقیم، نزدیک اجاق گاز، لوازم حرارتی آشپزخانه یا نور مستقیم آفتاب یعنی نزدیک پنجره‌ها نگهداری کرد. چون حرارت بیش از حد با گذشت زمان ممکن است بر خواص عسل تأثیر بگذارد.

به‌همین دلیل است که برخی از عسل‌ها درون ظرفی تیره‌رنگ به فروش می‌رسند. اگرچه این ظروف تیره‌رنگ به مصرف‌کننده این اجازه را نمی‌دهند که بتواند در مورد رنگ، ویسکوزیته و تبلور عسل قضاوت کند، درحالی‌که بسته‌بندی عسل درون شیشه توسط برخی افراد ترجیح داده می‌شود. به‌طوری‌که شیشه نسبتاً خنثی است و با مواد غذایی واکنش نشان نمی‌دهد و منجر به هیچ‌گونه تغییرات شیمیایی نمی‌شود. ذخیره سازی عسل درون ظروف پلاستیکی مخصوص مواد غذایی هم نباید هیچ‌گونه نگرانی درباره ایمنی و سلامت عسل ایجاد کند. فقط برای چندمین بار در ویدیوهای مختلف دارم اشاره می‌کنم که عسل را در ظروف فلزی نگهداری نکنید.

اما پنجمین نکته شیوه های نگهداری عسل این است که عسل چه زمانی باید درون یخچال نگهداری شود؟ به‌طورکلی، نگهداری عسل طبیعی در یخچال توصیه نمی‌شود. ولی عسل‌هایی که به‌طور طبیعی دارای مقدار رطوبت بالایی هستند، بدون نگهداری به روش مناسب و با گذشت زمان ممکن است مخمر تکثیر شود و باعث تخمیر شود.

درحالی‌که تخمیر لزوماً هیچ خطری برای سلامتی ندارد. در برخی تولیدکنندگان تجاری، عسل تولیدات خود را پاستوریزه می‌کنند تا هرگونه سلول مخمر درون آن را از بین ببرند. برای عسل‌هایی که بسیار روان هستند و نیاز به نگهداری طولانی‌مدت دارند، نگهداری آن درون یخچال توصیه می‌شود تا به‌این‌ترتیب از تخمیر احتمالی و تغییر طعم آن جلوگیری شود.

شما چه نکات دیگری را برای نگهداری عسل پیشنهاد می‌کنید؟ آن را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.

اضافه کردن نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. زمینه های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

نحوه ارسال محصولات

همراهان گرامی عسل لاویچ سلام؛

به اطلاع می رساند ارسال به شهرستان فقط با هماهنگی تلفنی انجام می پذیرد.

لطفا پس از واریز وجه در صفحه پرداخت و ارسال اطلاعات واریز، جهت هماهنگی ارسال با شماره ۰۹۱۲۲۱۷۱۲۱۸ آقای فرخی تماس حاصل نمایید.

ارسال در تهران نیز توسط پیک و با هماهنگی مشتری گرامی خواهد بود.

This will close in 30 seconds